Ett recept på kanelbullar som funnits i familjen under flera genrationer. Blir mycket goda och saftiga bullar.
Antal bullar | Total tid |
---|---|
48 st | 120 min |
Ingredienser
Deg
- 250 g Smör eller margarin
- 5 dl Standardmjölk
- 50 g Jäst
- 3 tsk Malen kardemumma
- 1/2 tsk Salt
- 1 dl Strösocker
- 1 Ägg
Fyllning
- 250 g Smör eller margarin
- 1 dl Strösocker
- 1-2 msk Malen kanel
Övrigt
- 1 Ägg till pensling
- Russin
Gör så här
Deg
- Smält smöret och tillsätt mjölken till 37°C.
- Blanda i jästen och rör om tills jästen är upplöst.
- Tillsätt ägget
- Rör ihop alla torra ingredienser i en annan bunke.
- Blanda ner torrvarorna lite åt gången med mjölkblandningen och bearbeta degen, förslagsvis i maskin.
- Låt jäsa i minst 45 minuter, förbered bakbordet
Fyllning
- Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Ett tips är att låta smöret stå framme en stund innan så att det hinner bli mjukt.
Tillagning
- Dela upp degen i 4 lika stora delar. Gör sedan följande för varje del.
- Kavla ut degen och strö på fyllningen. Det går utmärkt att strö över lite russin.
- Skär rullen i bitar, ca. 3-4 cm tjocka (blir ca. 12 bitar)
- Lägg varje bit i en form och placera dem på en ugnsplåt
- Täck över plåten med en bakduk och låt stå i 30 minuter
- Vispa ett ägg litegrann och pensla över bullarna, strö sedan över pärlsocker
- Grädda mitt i ugnen på 250°C i ca. 6-8 minuter.