Ett recept inspirerat av Johan "matgeek" Hedberg. Mycket saftig och god morotskaka med en syrlig frosting.

PortionerTotal tidUgn
12-18 bitar
120 min
+ tid att kylas
150°C varmluft
45 min

Ingredienser

Botten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl kokossocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 tsk ingefära
  • 1/2 krm salt
  • 1 1/2 dl rapsolja
  • 6 dl rivna morötter
  • Citronjuice
Topping / Frosting
  • 300 g rumstempererad philadelphiaost
  • 150 g rumstempererat smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
Dekoration av topping
  • 1 lime (limeskal)
  • 1-2 msk strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C, varmluft.
  2. Klipp till bakplåtspapper och lägg i en ugnsform. Alternativt smörj in med smör och fäst ströbröd runt hela formen
  3. Vispa äggen tillsammans med strösocker och kokossocker
  4. Häll i vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, salt och ingefära via en sil (för att få spridning och undvika klumpar)
  5. Mortla kardemummakärnorna och blanda ner dem i smeten tillsammans med vaniljpulver
  6. Rör runt smeten litegrann med t.ex. en slickepott (ej elvisp!)
  7. Riv morötter och tillsätt ungefär en halv citron (eller lite citronjuice) för att undvika att morötterna mörknar.
  8. Tillsätt oljan och morötterna i smeten och rör runt. Det kan vara gott att tillsätta lite citronskal också.
  9. Häll ner smeten i ugnsformen och sätt in i ugnen, ca. 45 minuter. Testa av med sticka.
  10. Låt svalna, ca. 1 timme, innan du tar bort den från formen.
  11. Använd förslagsvis en tallrik (med bakplåtspapper på) och vänd kakan mot den, för att släppa kakan från ugnsformen. Vänd sedan tillbaka kakan på ett serveringsfat och smeta sedan ut frostingen jämt och fint. Ett tips är att antingen sätta tillbaka kanten av formen för att inte frostingen ska rinna ner. Har du ingen form med avtagbara kanter, så är det viktigare att det är mycket frosting i kanterna än att den skulle trilla ner.
  12. Dekorera med lime-socker blandningen och sätt sedan in i kylen
Frosting
  1. Vispa smör och philadelphiaost med elvisp. Det är viktigt att åtminstone smöret är rumstempererat för att undvika klumpar
  2. Tillsätt florsocker och vaniljpulver
  3. Vispa en liten stund och bearbeta med slickepott för att undvika klumpar
Dekoration
  1. Under tiden som kakan svalnar så kan du riva ner lite limeskal i en mortel
  2. Tillsätt strösocker och mortla lite enkelt
  3. Ställ sedan in i eftervärmen i ugnen, kanske 10-20 minuter. Så att limeskalet är tort.
  4. Mortla igen tillsammans med sockret
  5. Strö sedan över socker-lime blandningen över frostingen.

Referenser

Se hur Johan ”matgeek” Hedberg bakar denna kaka, antingen på hans blogg eller youtube-kanal. Säg gärna tack Johan för ett gott recept!

Kategorier: Fika