En hemmagjord pizza med pizzadeg som görs från grunden. Varit ett familjerecept under flera generationer. Degen blir både tjock och saftig om man inte har allt för bråttom.

PizzabitarTotal tidUgn
18 bitar90 min250°C, 15 min

Ingredienser

Deg
  • 50 g Jäst
  • 4 dl Ljummet vatten
  • 10 dl Vetemjöl
  • 2 msk Olja
  • 1 tsk Salt
Tomatsås
  • 2 pkt Krossade tomater (totalt 1 kg)
  • 2-4 st Vitlöksklyftor
  • 1 tsk Salt
  • 4-6 krm Svartpeppar
  • 1-3 msk stark chillisås eller ketchup
Exempel på fyllning
  • 1-2 st Gula lökar
  • 2 pkt Bacon
  • 1 kg Strimlad skinka
  • 1 kg Riven ost

Gör så här

  1. Smula ner jästen i det ljumna vattnet, rör om hela tiden
  2. Tillsätt olja, salt och sedan mjöl
  3. Knåda degen ordentligt, använd maskin i 10-15 minuter rekommenderas starkt.
  4. Täck över degen och låt jäsa i minst 45 minuter
  5. Krossa vitlöksklyftorna och blanda alla ingredienser i tomatsåsen, låt koka utan lock tills det mesta av vätskan har kokat bort, ca. 30-45 minuter. Låt det sedan stå och svalna tills det är rumstempererat.
  6. Dela upp degen i två delar och kavla ut varje del för sig.
  7. Smöra två stycken ugnsplåtar och lägg sedan ut degen på respektive plåt. (Bonus: Täck med bakduk och låt stå i ca. 20-30 minuter.)
  8. Häll på och smeta ut tomatsåsen över varje pizzadeg. Det går även bra att ersätta tomatsåsen med köttfärssås (förslagsvis mammas köttfärssås), men varför inte både och 🙂
  9. Lägg på önskad fyllning, krydda med oregano och lägg på osten sist för att få en ”pan-pizza” liknande hinna över pizzan. (Går även bra att lägga på oregano ovanpå osten, men i så fall efter gräddning)
  10. Grädda mitt i ugnen på 250°C i ca. 15 minuter. Vill du ha degen lite extra krispig så rekommenderas att använda varmluft. Grädda en pizza i taget för bästa resultat.
  11. Skär upp båda pizzorna i 9 bitar per pizza. Går utmärkt att hälla tabasco över för att göra den lite starkare.

Tips

Varje pizzabit blir ungefär lika stor som en Billys Pan pizza (2st bitar per person är lagom, men 3st går oftast ner för att det är så gott)

Kategorier: Middag